kawa arabica mielona

Zwykło się wychodzić z założenia, że jeżeli idealna kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Dlaczego tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

kawa arabica czy robusta
Czym jest arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma absolutnie przeróżne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego towary, innymi słowy kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezmiernie analogiczne, to jednakże się różnią.
Kawa Kolumbia
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najpoprawniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zazwyczaj poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina rozkwita nieomalże przez cały rok oraz lubi ciepło, wobec tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niesłychanie odporny na warunki pogodowe, kocha ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą absolutnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Niemniej jednak co istotne dla jej handlowej wartości, bardzo łatwo ją integrować z aromatami, skutkiem tego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym lub ewentualnie korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać od początku do końca skład produktu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie dodatkiem.